Перикардит - як лікується?

Люди, доброго дня! Можливо, хтось стикався — у мого тата діагностували перикардит. Я чесно в шоці, бо спершу думали, що просто від стресу, а виявилося, що все серйозніше. Лікар сказав, що це запалення навколосерцевої сумки, і що треба лікувати серйозно, бо можуть бути ускладнення. Ми зараз трохи розгублені — не знаємо, кому вірити і де краще лікувати: в приватній клініці чи державній? І ще лякає невідомість, бо лікарі спочатку довго не могли поставити точний діагноз. Якщо хтось мав подібний досвід — поділіться, будь ласка! Нас дуже цікавить, як проходило лікування, які препарати вам призначали і чи були якісь ускладнення після. Бо ми начитались уже купу всього в інтернеті, і ще більше панікуємо.

У мене після важкого грипу через два тижні почався дикий біль за грудною кліткою. Спершу думали, що то просто залишки вірусу, а потім зробили ЕКГ та УЗД — сказали, що перикардит. Я тоді реально налякався, бо слово “серце” завжди асоціюється з чимось фатальним. Лікували в кардіології — кололи антибіотики, давали протизапальні, ще щось від серцевого ритму. Через кілька тижнів стало легше, але сказали берегти себе ще місяці два. Я тоді реально переглянув своє життя: менше нервів, більше сну і ніякого алкоголю. Так що не зволікайте — чим раніше лікування, тим краще. І бажано, щоб вас дивився лікар, який має досвід саме з перикардитом.

Розумію тебе дуже добре, бо ми з чоловіком теж через це проходили! В нього виявили перикардит минулого літа. Почалося з того, що тисне в грудях, наче щось стискає, дихати важко. Спершу подумали, що це інфаркт, а лікарі сказали — перикардит. Ми тоді були в шоці, бо вперше чули взагалі про таку штуку. Добре, що потрапили до грамотного кардіолога, він усе пояснив і заспокоїв. Призначили нестероїдні протизапальні і спостереження, а ще ліжковий режим. Десь через місяць стало краще, але ми ще довго ходили на контролі. Не затягуйте з лікуванням, бо потім може бути тампонування серця (нас лякали цим). І дуже важливо — не нервуватись, бо нерви погіршують ситуацію. Бажаю вам сил і терпіння!

У мого чоловіка діагностували перикардит в досить складній формі — з рідиною в перикарді, яка тиснула на серце. Це було дуже страшно, бо він постійно скаржився на біль у грудях, задишку і загальну слабкість. Ми звернулись до одного медцентру, де нам чітко пояснили, що це не просто “застуда серця”, а серйозне запалення, яке без належного лікування може призвести навіть до хірургічного втручання. Нам дуже допомогли — не тільки вчасно призначили медикаментозне лікування, але й постійно вели спостереження, перевіряли динаміку. Нас консультував лікар, який спеціалізується саме на проблемах з перикардом. Після трьох тижнів терапії стан покращився, але ми й досі під наглядом. Я дуже вдячна всій команді, яка нас підтримувала весь цей час, бо без їхнього професіоналізму ми б, мабуть, втратили купу часу і наробили б помилок. Перикардит — це серйозно, і не можна зволікати чи сподіватися, що "само мине".

Сверху