Хто проходив променеву терапію, які побічки були насправді?

Мені призначили променеву терапію на область тазу, і я дуже хвилююся. Лікар, звичайно, розповів про можливі побічні ефекти, але хочеться почути від тих, хто дійсно це пройшов. Які побічки були у вас насправді? Що було найважче переносити? Які були проблеми саме з органами, що потрапляють в зону опромінення, наприклад, з кишківником чи сечовим міхуром? Дуже потрібні реальні відгуки, щоб знати, до чого готуватися.

Я пройшла опромінення грудей, тож мій досвід трохи інший, але побічні ефекти на шкірі і загальна втома були. Насправді, найважче була саме втома. Вона накопичується з кожним сеансом, і під кінець курсу просто не вистачало сил на звичайні справи. Звісно, була реакція на шкірі у зоні опромінення. Це нагадувало сильний сонячний опік почервоніння, свербіж, потім лущення.
Треба дуже ретельно доглядати за шкірою, використовуючи спеціальні креми, які порадить радіолог. Але ця втома, вона виснажує більше, ніж локальні побічки.

У мене була променева терапія на область простати, тому побічки були саме ті, про які ти питаєш, пов'язані з тазовими органами. Я відчув значні проблеми з кишківником. Приблизно з середини курсу почалися часті позиви до дефекації, часто з діареєю, іноді з невеликим болем. Це називається радіаційний проктит. Доводилося дотримуватися дуже суворої дієти, виключити гостре, жирне, молочне.
Також були проблеми з сечовим міхуром, часте сечовипускання, особливо вночі, і печіння. Це неприємно, але цілком контрольовано за допомогою ліків, які призначає радіолог. Головне, не терпіти і одразу повідомляти лікаря про кожен новий симптом, щоб він міг коригувати терапію.

Мені призначили променеву терапію на область тазу, і я дуже хвилююся. Лікар, звичайно, розповів про можливі побічні ефекти, але хочеться почути від тих, хто дійсно це пройшов. Які побічки були у вас насправді? Що було найважче переносити? Які були проблеми саме з органами, що потрапляють в зону опромінення, наприклад, з кишківником чи сечовим міхуром? Дуже потрібні реальні відгуки, щоб знати, до чого готуватися.
Важливо розуміти, що променева терапія дуже індивідуальна. Побічні ефекти залежать від зони опромінення, сумарної дози та, що дуже важливо, від методу доставки радіації. Сучасні технології, як IMRT або VMAT, дозволяють максимально точно сфокусувати промінь на пухлині, мінімізуючи шкоду здоровим тканинам, що значно зменшує побічки. Тому при тазовому опроміненні головний акцент має бути на якісній передпроменевій підготовці та плануванні лікування. Вам обов'язково повинні зробити КТ-симуляцію для точного розрахунку доз.
Якщо мова йде про кишківник, обов'язково обговорюйте дієту з радіологом та приймайте рекомендовані протизапальні препарати. Також багато залежить від догляду за шкірою, яка потрапляє в поле опромінення, це має бути зволоження та захист від механічного подразнення. Спеціалісти можуть допомогти підібрати правильну схему.
Загальна слабкість, це майже неминуче, тому плануйте відпочинок і не перевантажуйте себе. До речі, про це можно дізнатись в новинах на сайті лікарні ізраїльської онкології LISOD, де пояснюють, які побічні ефекти променевої терапії є найпоширенішими та як з ними боротися https://www.lissod.com.ua/ua/about/media/news/promeneva-terapija-pobichni-efekti/ Найкраща порада це відкрите спілкування з вашою онкологічною командою. Вони мають допомагати керувати цими ефектами.

Хто_проходив_променеву_терапію_які_побічки_були_насправді__-_Поиск_в_Google_-_Google_Chrome.jpg

Сверху