Чи варто звертати увагу на те, скільки років витримки має віскі?

Доброго дня всім. Маю питання до тих, хто розбирається у віскі. Часто бачу на пляшках позначки “12 років”, “18 років” тощо, але не зовсім розумію, наскільки це важливо для смаку та якості. Чи дійсно віскі з більшим терміном витримки завжди кращий, чи це більше маркетинговий хід? І чи варто починати знайомство з більш витриманими варіантами, чи краще спробувати щось молодше, щоб зрозуміти свої вподобання?

О, тут все набагато цікавіше, ніж здається! Роки витримки реально впливають на смак — чим довше стоїть у бочці, тим більше він набирає деревних, ванільних і карамельних нот, стає округлішим і складнішим. Але це не означає, що довге витримування завжди краще для новачка. Молодші віскі можуть бути свіжішими, легшими і більш “дружніми” для тих, хто тільки знайомиться з напоєм. Особисто я завжди раджу спробувати кілька різних віків, щоб зрозуміти, які аромати тобі подобаються більше.

Дякую, це дуже корисно! А ще хотіла запитати: чи сильно відчувається різниця у м’якості та теплій ноті смаку між 12-річним і 18-річним віскі? І чи є сенс одразу брати довше витримані варіанти, якщо хочеться просто насолодитися напоєм, а не порівнювати різні аромати? Хочу зрозуміти, як правильно почати знайомство з односолодовим віскі.

Різниця між 12-річним і 18-річним односолодовим віскі https://maudau.com.ua/category/viski/typ_napoiu_3=odnosolodovyi-single-malt дійсно відчутна, але вона більше стосується аромату та глибини смаку, ніж міцності. Довше витриманий віскі стає більш округлим, з нотами дерева, ванілі і карамелі, а молодший — легший і свіжіший, з яскравішими солодовими відтінками. Для знайомства з односолодовим віскі я б радила починати з середньої витримки, щоб відчути баланс між м’якістю та смаковою складністю, а вже потім переходити до старших варіантів. Так можна поступово розкрити всю палітру смаку, не відчуваючи, що напій занадто “дорослий” або важкий для першої дегустації.

Сверху