Чому сокири-колуни з фібергласу кращі за дерев'яні?

Останнім часом бачу, що все більше людей переходять на сокири-колуни з фібергласу. Раніше користувався лише звичайними з дерев’яною ручкою — здавалося, що це класика і кращого не потрібно. Але чув, що фіберглас нібито легший, міцніший і довговічніший. Хто реально користувався — чи дійсно є така різниця, чи це просто маркетинг? Цікавить, чи варто переплачувати, якщо працюю в основному по господарству — дрова для печі, іноді — для мангалу. І ще питання — як щодо безпеки: чи не ковзає фіберглас у руці, коли руки спітнілі або мокрі?

Я вже другий рік користуюся колуном із фібергласовою ручкою, і можу сказати, що різниця дійсно відчутна. По-перше, фіберглас значно легший, тож рука менше втомлюється, особливо якщо колоти багато дров. По-друге, він практично не боїться вологи — на відміну від дерева, яке з часом може розсихатися або тріскатися. У мене дерев’яна ручка одного старого колуна навіть розбухла після дощу, і потім клинок почав розхитуватися. З фібергласом такого нема — ручка залишається стабільною, навіть якщо інструмент зберігається в сараї без опалення. Щодо безпеки — сучасні моделі мають антиковзке покриття, тому тримати в руці зручно навіть у рукавичках.

Фібергласові сокири зараз дійсно виграють у дерев’яних майже за всіма параметрами. Вони не тільки довговічні, але й краще збалансовані, тож удар більш точний і ефективний. Дерев’яні ручки часто ламаються у місці з’єднання з лезом, тоді як фіберглас має внутрішнє армування, яке витримує сильні навантаження. Також важливо, що сучасні бренди роблять амортизуючі вставки: https://artool.com.ua/budivelnyi-in...kovanyi-2200-h-ruchka-z-fiberhlasu-ht-0275-ua. Це зменшує віддачу при ударі. Для домашнього користування чи регулярної роботи з дровами — ідеальний варіант.

Сверху