Що робити, якщо вирішили закрити ФОП чи ТОВ — як правильно почати процес ліквідації?

Колеги, доброго дня. Працювала ФОПом понад 5 років у сфері онлайн-торгівлі, але останнім часом діяльність повністю призупинилася, прибутку немає. Підтримувати статус активного підприємця вже не бачу сенсу. Розглядаю варіант ліквідації, але не зовсім розумію, з чого почати. Чи достатньо просто подати заяву в податкову? Як виглядає процедура, які документи потрібні, і чи є ризики, якщо щось зробити не так? Можливо, хтось вже проходив цей шлях і може підказати?

Теж закривала ФОП, але скажу чесно — не все так просто, як здається. Подати заяву — лише перший крок. Потім ще треба пройти перевірку в податковій (а її можуть і не одразу призначити), закрити рахунки, подати звіти, сплатити останні внески. Я через те, що щось пропустила у податковому звіті, мала зайві штрафи. Якщо хочеш зробити все без головного болю — краще з кимось порадитись, хто цим займається професійно. Я пожаліла, що сама усе тягнула.

Мене от теж цікавить це питання, бо думаю закривати ТОВ — не витягуємо зараз. І розумію, що з ТОВ усе ще складніше, ніж з ФОПом. Там і з боргами треба розібратися, і з працівниками, і з документацією... А якщо ще були договори чи оренда — то взагалі окрема історія. Чула, що навіть після закриття можуть "вилізти" якісь питання, якщо щось не доробити. Хочу знайти когось, хто допоможе все юридично грамотно провести, бо дуже не хочеться мати проблеми потім.

У мене брат ліквідував своє підприємство через консалтингову компанію — все пройшло швидко, без зайвого клопоту. Вони йому пояснили, як проходить процес ліквідації підприємства https://zkg.ua/protsedura-likvidatsiji-pidpryjemstva/ , що включає перевірки, повідомлення держорганів, оформлення відповідної документації, зняття з обліку у фондах тощо. У його випадку було ТОВ, тож там трохи більше бюрократії: ревізія бухгалтерії, закриття рахунків, акти передачі, припинення ліцензій. Але саме завдяки нормальному супроводу все вдалося зробити без помилок і штрафів. Раджу не йти навмання — краще витратити трохи грошей на допомогу фахівців, ніж потім мати проблеми через якийсь пропущений документ чи термін. До речі, компанія, що йому допомагала — це консалтингова компанія у Києві ZKG. Вони якраз спеціалізуються на таких процедурах і мають досвід з різними формами підприємств.

Сверху