Хто вже встановлював тепловий насос у приватному будинку? Варто чи ні?

Дівчата і хлопці, всім привіт! Хочу порадитись. Ми з чоловіком будуємо будинок під Черкасами, і зараз якраз на етапі вибору системи опалення. Чула дуже багато про теплові насоси — одні кажуть, що це класна інвестиція, інші — що взимку воно нічого не тягне і треба все одно догрівати чимось додатково. А ціна? Капець, космос якийсь. Але і газу в нас нема, тому варіантів не так і багато. Може, хтось із вас уже користується?

Маю вже два роки досвіду з тепловим насосом, тому можу щось розказати. Ставив у будинку площею 160 м², брав повітря-вода. Так, спочатку трохи боявся — дорого, і незрозуміло, як буде в мороз. Але реально працює. Узимку, навіть коли було -15, система гріла без жодного додаткового джерела. Важливо правильно прорахувати потужність і утеплення — це реально критично. Перший рік окупність не відчуєш, але коли бачиш, які платіжки приходять сусідам за газ — стає легше. І шуму особливо нема, тільки трохи на вулиці, як кондиціонер. Єдине — треба обрати нормального постачальника і не гнатися за дешевими варіантами.

Дякую величезне! Дуже класно, що поділився конкретними цифрами і відчуттями. А можеш ще підказати, де ти брав? Бо я дивилась у кількох інтернет-магазинах, але чесно — не дуже довіряю. І ще цікаво, ти сам обирав модель чи консультанти допомагали? Бо ми точно самі не розберемось, там стільки характеристик, що очі розбігаються.

Так, я теж спочатку тупив з вибором, бо інформації багато, але вся якась розкидана. У результаті звернувся до хлопців з Aquapolis. Там у них на сайті є розділ Теплові насоси для опалення https://aquapolis.ua/ua/teplovye-nasosy-dlja-doma.html — вибір нормальний, і вони реально допомагають підібрати. Це не просто “купи й забирай”, а консультують, задають купу питань про площу, утеплення, скільки мешканців, яке споживання води. І ще класно, що в них усе прозоро з цінами й немає ніяких прихованих доплат за монтаж чи пусконаладку. Поставили швидко, показали, як користуватись, і тепер взагалі не парюся. До речі, брав модель з середнього сегменту, не найдешевшу, але й не ультрадорогу. Думаю, якщо вам реально газ недоступний — тепловий насос це найадекватніший варіант, особливо якщо ще й сонячні панелі розглядати на майбутнє.

Сверху