Як готують класичний розсольник?

DJonn

Active member
Я недавно спробував у кафе страву, яка називалась "розсольник", і чесно кажучи, був приємно здивований її смаком – вона була така насичена, пікантна, з легкою кислинкою. Але от як саме її приготувати вдома, я не маю жодного уявлення. Можливо, ти знаєш, що класти в класичний розсольник, скільки потрібно маринованих огірків, на якому м’ясі варити бульйон, і чи додається туди перловка або рис? Мені б дуже хотілося відтворити цей смак на своїй кухні, але рецептів зараз повно, і всі різні.

Розсольник – це страва з історією, яка йде ще з давніх часів. Класичний варіант обов’язково включає м’ясний бульйон (часто використовують яловичину), мариновані огірки, розсіл від них, перлову крупу, картоплю та моркву. Іноді додають пасеровану цибулю і корінь петрушки або селери, щоб надати глибшого смаку. Особливістю розсольника є його баланс між солоним, кислим і насиченим м’ясним смаком. Головне – не переварити огірки, і додавати розсіл у кінці, щоби страва не стала надто кислою під час приготування.

DJonn

Active member
Я навіть не думав, що розсольник такий складний у підході. А цю перлову крупу перед тим варити треба чи просто замочити? І ще цікавить: огірки краще натирати чи різати кубиками? Я хочу, щоб вони добре розподілилися по супу, але водночас залишались відчутними. І ще, яким має бути розсіл – сильно кислий, солоний чи щось середнє? Бо у банці в мене стоять кілька варіантів, і я не впевнений, який більше підійде. І що там із приправами — лавровий лист, перець? Чи класти томатну пасту?

Я готую класичний розсольник з заправкою "Торчин" з маринованими огірками https://torchyn.ua/recipes/rassolnik у класичному рецепті перлову крупу обов’язково промиваю і попередньо відварюю до напівготовності – це дає змогу уникнути зайвого крохмалю і не чекати годинами, поки вона звариться у супі.
Розсіл беру середньої солоності, з легенькою кислинкою, але без оцтового присмаку – натуральний, настояний, і додаю його майже в самому кінці. Із приправ – чорний перець горошком, лавровий лист, трохи сушеного кореня петрушки. Томатну пасту додаю лише іноді, коли хочеться трохи іншого відтінку смаку, але в класичному рецепті вона не обов’язкова.

Сверху