Як зберегти воду?

Доброго дня, форумчани! Останнім часом все частіше чую про необхідність економити воду, і не тільки через фінансові причини, але й через екологію. Хочу змінити підхід у своєму побуті, але водночас не хочу жити в умовах «дикої економії», коли комфорт страждає.

Цікавлять практичні поради: як зменшити споживання води вдома – у ванній кімнаті, на кухні, під час прибирання – не жертвуючи при цьому гігієною або зручністю. Можливо, є якісь сучасні пристрої, змішувачі або методи, які допомагають у цьому? Буду вдячний за будь-який досвід, реальні приклади, і навіть лайфхаки. Діліться, як ви вирішили це питання у себе вдома.

Доброго дня! Повністю з вами згодна — економити воду важливо, але без фанатизму. У себе вдома я почала з простих речей: поставила аератори на крани — вода тече м’якше і витрачається значно менше. У душі замінила лійку на економну модель, яка дає комфортний напір, але споживає менше води.
На кухні намагаюся не мити овочі чи посуд під відкритим краном — частіше набираю воду в миску. А ще користуюсь посудомийкою в еко-режимі — це і зручно, і води витрачається менше. При прибиранні допомагають мікрофіброві серветки, бо з ними не потрібно постійно полоскати ганчірки. Загалом, комфорт не постраждав, а результат є — і по рахунках, і по совісті :)

Дуже актуальне питання, сам кілька років тому почав задумуватись над економією води, коли побачив рахунки після встановлення лічильників. Спочатку встановив аератори на всі крани — це недорого і дуже ефективно: потік води відчутно зменшується, а тиск залишається майже такий самий.

Ще одне рішення — змішувачі з важелем, які дозволяють швидко налаштувати температуру води. Замість того, щоб довго "ловити" потрібну температуру, відкриваю воду на кілька секунд і все.

У ванній встановив двохрежимний злив на унітазі — для великого та малого зливу, це теж дає помітну економію. А на кухні просто стараюсь не залишати воду текти, коли мию посуд — використовую тазик або мию все одразу після їжі, коли ще легко відмивається.

Такі дрібниці здаються неважливими, але в результаті споживання води реально знижується майже на третину.

Я також давно цікавлюсь темою ощадливого споживання води. Окрім порад вище (підтверджую — аератори та змішувачі з важелем працюють на всі 100%), хочу додати ще кілька ідей. Наприклад, я використовую посудомийну машину, яка витрачає значно менше води, ніж миття вручну (особливо якщо посуду багато).
Також намагаюся збирати дощову воду на дачі — не для пиття, звісно, а для поливу рослин. Це дуже зручно, і витрати майже нульові. У ванній кімнаті встановили таймер на душ, щоб слідкувати, скільки часу витрачається на миття — це теж дисциплінує.
До речі, схожу тему вже обговорювали на одному з екологічних форумів. Там багато конкретних прикладів і навіть фото пристроїв. Можеш почитати тут: Рекомендую, дуже інформативно.

Сверху